Kurkuma – malý přírodní zázrak přinášející zdraví a dlouhověkost

Kurkuma v ájurvédě

Kurkuma, indický šafrán, žlutý zázrak z Asie patří k jedněm ze základních pilířů ájurvédy. Své místo si také drží v tradičním čínském léčitelství. Tento typicky oranžový prášek je často považován za malý zázrak a svými účinky a spektrem použití je jedním z největších darů přírody. V ájurvédě sahají stopy jeho používání zpátky více než 4000 let. Čemu však tento kořen podobný zázvoru vděčí za zázračnou moc?

 

Kurkumin

Velká část tajemství kurkumy se skrývá v obsahu kurkuminu. Toto silné barvivo v odstínech žluté až oranžové se v čisté formě extrahuje z oddenku různých rostlin rodu kurkuma, především pak z kurkumy dlouhé (Curcuma longa). V potravinářství ho najdeme jako přidanou látku nebo jako barvivo pod kódem E100.

Všeobecně jsou kurkuminoidy známou látkou se silnými antioxidačními, protizánětlivými a antimikrobiálními účinky. Údajně dokonce 5x účinnějšími než vitamín E. Kromě jiného zachycují a pomáhají snižovat počet volných radikálů a předcházet tím poškození a zánětlivým procesům, blokují enzymy, které podporují záněty a bolesti.

 

Účinky

Kurkuma se používá při celé škále obtíží. Stimuluje funkci vnitřních orgánů, zejména žaludek, játra, ledviny a žlučník. Patří mezi tzv. hřejivé byliny, podporuje trávení a stimuluje produkci žluči. Pomáhá harmonizovat hladinu cukru, triglyceridů a cholesterolu v krvi. Poslední studie ukazují, že je také velmi nápomocná při léčbě diabetu. Sice není náhradou za léky, ale dokáže snížit jejich množství, které je třeba užívat. V posledních letech se kromě jiného prokazují její účinky na vážná onemocnění, jako je rakovina, Alzheimerova choroba a onemocnění srdce. Dále má posilující vliv na imunitu a psychiku.

 

Prášek první pomoci

Kromě vnitřního užívání má kurkuma své neodmyslitelné místo také jako rychlá pomoc při různých poraněních. Díky svému antimikrobiálnímu účinku je vhodným prostředkem k ošetření řezných poranění, pohmožděnin a modřin. Pomáhá při hojení, čistí odumřelou, poškozenou tkáň a zároveň podporuje růst nových a zdravých buněk. Vodný roztok kurkumy dokonce prokázal dobrou účinnost proti patogenům jako E. coli nebo stafylokokovi.

 

Použití

V případě rychlé potřeby je možné na postižené místo kurkumový prášek jen jednoduše nasypat. Místo ve vaší lékárničce si ale lehce najde pasta z kurkumy, která je vhodná na různé oděrky a poranění kůže, otoky a modřiny a můžeme ji mít připravenou vždy po ruce v lednici.

Pasta z kurkumy

  • 1 díl práškové kurkumy
  • 2 díly vody

Vše smícháme v kastrolu a dusíme, než se vytvoří hustá pasta. Necháme vychladnout a uchováváme v lednici.
Kloktání kurkumy s vodou a solí je účinným prostředkem proti bolesti v krku. Navzdory své barvící schopnosti a především díky protizánětlivým účinkům se kurkuma hodí k ústní hygieně, prevenci zubního kazu a bělení zubů.

Při vnitřním užívání můžeme zvýšit její účinek, pokud ke kurkumě přidáme malé množství černého pepře. Ten funguje jako její katalyzátor, zvyšuje její účinek až o 2000 %. Pepř však inhibuje účinek některých léků, proto je při jeho používání nutná opatrnost!

Kurkuma dokáže náš metabolizmus rozproudit a zahřát. Má podobné účinky jako třeba zázvor nebo česnek. A do svého jídelníčku ji můžeme zařadit mnoha způsoby. Je obsažena v různých kořenících a čajových směsích. Jednoduše si však doma můžeme vyčarovat hrneček tohoto zlatého zdraví sami.

Zlaté mléko

  • 1 hrnek neslazeného kokosového, rýžového nebo mandlového mléka
  • ¼ – ½ čajové lžičky pasty nebo prášku z kurkumy
  • 1 čajová lžička kokosového oleje
  • trocha černého pepře
  • med nebo javorový sirup na dochucení
  • špetka skořice

Nápoj lze popíjet při pokojové teplotě nebo jej mírně přihřát.

 

Závěrem…

Kurkuma si své přízvisko Zlatá Bohyně nese zcela oprávněně. Toto přírodní antibiotikum by rozhodně nemělo naší pozornosti uniknout. Omezit nebo zcela vynechat její příjem by však měli lidé se žlučovými kamen nebo žloutenkou. Zcela nevhodná je pro těhotné ženy a pro lidi, kteří trpí na překyselení žaludku. Je také vhodné přestat s jejím užíváním dva týdny před plánovanou operací.

Autor Ludmila Kocourková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *