Ašvaganda – přírodní superlék proti únavě, stresu a nespavosti

Ašvaganda (psáno rovněž ašwaganda, botanický název witánie snodárná, lat. Withania somnifera)

Trpíte únavou, vyčerpáním, špatně spíte, nemůžete se na nic pořádně soustředit? Pociťujete nedostatek energie, máte pocit, že vás skolí každý bacil, který kolem vás prolétne? Pak vyzkoušejte ašvagandu známou také jako indický ženšen.

Ašvaganda (psáno rovněž ašwaganda, botanický název vitánie snodárná, lat. Withania somnifera) je z pohledu ájurvédy jednou z nejcennějších bylin. Po staletí je používána pro léčbu řady chorob a posílení organismu. Sanskrtský název ašvaganda, který v překladu znamená “ta, která páchne po koních”, pochází z rčení, že bylina dodává energii a vitalitu koně.

 

Indický ženšen

Bylina si získala přezdívku indický ženšen, protože má podobné využití jako ženšen v čínské medicíně. Z botanického pohledu se však jedná se zcela nepříbuzné rostliny. Ašvaganda je polokeř, který dorůstá výšky 1 až 1,5 metru. Roste především v Indii, severní Africe a na Blízkém východě. Malé žlutozelené květy mají průměr kolem jednoho centimetru. Oranžový až červený kulatý plod tvoří lesklá bobule velikosti rozinky. Pro léčebné účely se využívá kořen.

Ašvaganda je již po řadu let předmětem rozsáhlého vědeckého výzkumu. Více než 200 studií potvrdilo, že se jedná o mimořádnou rostlinu s řadou pozitivních účinků na lidský organismus.

 

Léčebné účinky ašvagandy

Posílení imunity a regenerace organismu

Tradičně byla ašvaganda předepisována lidem po nemoci za účelem urychlení rekonvalescence a posílení imunity. Jedná se o jednu z nejúčinnějších bylin používaných k posílení imunitního systému a omlazení organismu.

 

Léčba nespavosti, odbourání stresu

Bylina pomáhá při stresu, nervozitě, neschopnosti se soustředit a nespavosti. Díky silným uklidňujícím účinkům dokáže efektivně řešit poruchy spánku. Podporuje dlouhý a bezesný spánek, odtud plyne český botanický název vitánie snodárná. Ašvaganda rovněž zlepšuje paměť, koncentraci a procesy spojené s učením. Zpomaluje rychlost degenerace mozkových buněk.

 

Lék proti únavě a vyčerpání

Pro své výrazné posilující účinky je ašvaganda jednou z nejlepších bylin, které lze užívat při únavě a stavech celkového fyzického a psychického vyčerpání organismu z přepracování a nedostatku spánku a odpočinku.

 

Hormonální stabilizace a hojení tkání v těhotenství

Ašvaganda je velmi cennou bylinou pro těhotné ženy. Posiluje organismus, pomáhá stabilizovat plod, regeneruje hormonální soustavu a podporuje hojení tkání (na rány lze užívat i zevně).

 

Posílení sexuální energie a zlepšení potence

Bylina posiluje sexuální energii obou pohlaví, po staletí se používá se jako účinné afrodiziakum. U mužů zlepšuje potenci a kvalitu semene. Pomáhá eliminovat předčasnou ejakulaci.

 

Harmonizace hladiny glukózy v krvi, snížení hladiny cholesterolu

Vitánie podporuje stabilizaci hladiny krevního cukru, snižuje hladinu cholesterolu. Má silné protizánětlivé účinky.

 

Jak ašvagandu užívat

Ašvaganda se hodí především pro osoby s konstitucí váta. Je vhodná rovněž pro kaphu, lidem s převažující dóšou pitta obvykle neškodí.

Pro léčebné účely se využívá kořen rostliny v podobě mletého prášku. Obvykle se užívá ve formě kapslí. Obvyklá denní doporučená dávka je 600 až 1000 mg. Ašvagandu je možné užívat dlouhodobě. Nejsou známy nežádoucí účinky nebo kontraindikace.

Ašvagandu lze velmi dobře kombinovat se zázvorem a dlouhým pepřem. Velmi účinná je kombinace s šatavari zhruba v poměru 1:1 (u žen a pitty lze poměr mírně upravit ve prospěch šatavari, u mužů a váty pak ve prospěch ašvagandy).

 

 

Autor Tomáš Čermák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *