Čištění jazyka podle ájurvédy jako brána ke zdraví

Čištění jazyka podle ájurvédy

Věděli jste, že jazyk je dle ájurvédy zrcadlem těla a odráží náš zdravotní i emocionální stav? Chuťové pohárky pak dávají tělu prvotní signál, aby se mohlo lépe připravit nejen na trávení, ale také na pomocnou léčbu. Pojďme se tedy spolu podívat, jak a proč je důležité mu dopřávat náležitou péči.

 

Ukaž mi, co jíš

O důležitosti skladby stravy už v dnešní době není téměř pochyb. Ájurvéda říká, že původ všech našich nemocí a potíží pochází právě z trávicí soustavy, a tak nevědomky potvrzuje moderní proud vědomého konzumování plnohodnotných potravin, které mají pozitivní efekt na naše zdraví. Úplně první kontakt stravy s naším tělem probíhá právě v ústech a podle ájurvédy je to právě jazyk, který ve skutečnosti absorbuje z přijímaných potravin jejich pránu. Už jen tenhle fakt sám o sobě je dostatečným důvodem dávat si pozor na to, co konzumujeme. A také je dobrým a ne však jediným argumentem proč si jazyk čistit.

 

Trávení a toxiny

Během trávení potravy se snaží náš zažívací systém naplno vstřebat a využít prospěšné látky stejně tak jako se zbavit všech těch špatných. Toxiny, které se nám dostaly do těla, v ájurvédě nazývané ama, mají tendenci se usazovat v nejslabších orgánech a po čase způsobit jejich onemocnění. V noci se však ama hromadí právě na jazyku ve formě povlaku. Tento povlak je dobrým ukazatelem našeho zdraví nebo naopak různých nedostatků. Určitě jste si nejednou toho povlaku po probuzení všimli. Problém nastává ve chvíli, kdy s neumytými ústy něco sníme nebo vypijeme, protože se tyto toxiny dostávají zpátky do trávicího systému. A to tělu rozhodně neprospívá.

 

Jak na to

Škrabka na jazyk, nerez - čištění jazykaČištění zubů je samozřejmě důležitá věc a prevence nejen zubního kazu. K čištění jazyka je však zubní kartáček nevhodný. Kartáčování jazyku totiž toxiny pouze znovu rozptýlí po ústní dutině. Ke správnému odstranění těchto látek nám dobře poslouží škrabka na jazyk, které se vyrábí z různých materiálů. Nejčastěji najdeme v nabídce obchodů plastové škrabky, ale lepší jsou rozhodně ty kovové. Nejenže není nutná jejich výměna, ale kov také pomáhá ničit některé bakterie. Čištění jazyka škrabkou patří k jedněm za základních ájurvédských každodenních úkonů a je vhodné ho provádět ráno, tedy po tom, co se v noci toxiny intenzivně vyplavují. Jak tedy na to?

Používání škrabky je jednoduché. Začnete tak daleko, jak jen můžete. Umístěte zaoblený konec na kořen jazyku, prsty přidržujte kraje a pár krátkými tahy stahujte dolů. Každých pár tahů škrabku omyjte a opakujte. Kousek po kousku přesunujte zaoblenou část dolů až ke špičce vašeho jazyka. Po prvních několika použitích může být jazyk trochu citlivý, ale přizpůsobí se.

Pozitivní účinky čištění jazyka:

  • Detoxikace
  • Odstranění zápachu z úst
  • Zlepšení chuti a zažívání
  • Odstranění hlenů a usazenin
  • Uvolnění potlačovaných emocí
  • Pomáhá při letargii

Při čištění jazyka škrabkou nejen odstraňujeme povlak, ale také jazyk masírujeme. Na jazyku se nachází celá škála reflexních bodů jako třeba na dlaních a chodidlech. Jazyk nám svým vzhledem dokáže prozradit mnohé o našem zdraví. Například čára uprostřed poukazuje na imunitní problémy. Zářezy po okrajích značí, že naše tělo správně nezpracovává živiny. Akutní onemocnění se projevují na jeho celkovém vzhledu, chronická onemocnění ohraničenými změnami. V potaz je třeba brát povlak, vzhled, zbarvení, vlhkost i rýhy. Věnujme tedy jazyku pozornost i péči, kterou si zaslouží.

 

 

Autor Ludmila Kocourková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *