Ghí – poznejte dar přírody pro naše zdraví i kuchyni

Ghí (ghee) - přepuštěné/přečištěné máslo připravené podle ájurvédy

Přečištěné máslo ghí je podle ájurvédy nejcennějším přírodním tukem. Tento elixír života pomáhá při detoxikaci organismu, léčí kožní problémy, působí jako balzám na nervovou soustavu. Ghí se skvěle hodí pro použití v kuchyni, svým obsahem vitamínů a dalších výživných látek předčí veškeré rostlinné oleje.

Ghí je tradiční název pro přepuštěné nebo výstižněji přečištěné máslo. Jedná se o čistý máselný tuk vyrobený podle tradiční ájurvédské receptury. Ghí se připravuje odpařením vody a oddělením mléčné bílkoviny z běžného másla, které bylo vyrobeno z kravského mléka. Ghí se může pochlubit vysokým obsahem vitamínů, minerálů a antioxidantů.

V Indii se ghí používá již 6000 let. Přepuštěné máslo však bylo v minulosti běžně užíváno i v českých zemích, zmiňuje se o něm například M. D. Rettigová. Jednou z praktických výhod ghí oproti běžnému máslu je skladování při běžných pokojových teplotách, což naši předkové, kteří nedisponovali ledničkami, jistě oceňovali. Ghí lze bez újmy na kvalitě skladovat měsíce i roky.

Pro použití v kuchyni je vhodné především čerstvé ghí, které není starší než 12 měsíců. Pro masáže a léčebné účely se pak hodí ghí, jež je starší více než jeden rok. V tomto případě platí čím starší, tím lepší.

 

Léčebné vlastnosti ghí

Čerstvě vyrobené přepuštěné máslo, ještě tekuté

Čerstvě vyrobené přepuštěné máslo, ještě tekuté (autor: Rainer Z)

Ghí se díky svému jedinečnému složení vyznačuje celou řadou pozitivních účinků na naše zdraví. Obsahuje mnohem více tělu prospěšných látek než kterýkoli rostlinný olej – vitamíny (včetně vitaminu D), minerály a antioxidanty.

Absorbuje toxické látky a pomáhá je vylučovat z těla. Ghí posiluje trávicí oheň (agni) a zvyšuje asimilaci živin z potravy. Pomáhá neutralizovat nadbytek žaludečních kyselin a upravovat vnitřní prostředí žaludku. Vyživuje tělesné tkáně. Má blahodárný vliv na mozek a celý nervový systém, podporuje paměť. Zlepšuje pohyblivost kloubů. Má pozitivní vliv na plodnost, zvyšuje kvalitu spermatu i vajíčka.

V ájurvédské tradici se ghí běžně používá také pro masáže celého těla. Lokálně je pak možné ghí použít jako prostředek pro zlepšení zraku, stačí občas aplikovat malé množství ghí na oční víčka.

Ghí se používá k dosažení krásnější a zářivější pleti. Stačí nanést tenkou vrstvu na pokožku, nechat chvíli působit a potom jemně vmasírovat. Přečištěné máslo je základem mnoha ájurvédských léků na kožní choroby. Je nejúčinnějším lékem na suchou kůži či rty. V případě mírných popálenin pomáhá předejít vzniku puchýřů a jizev, působí tak podobně jako aloe vera. Na postižené místo je potřeba ghí aplikovat co nejdříve. Hojivé vlastnosti ghí se zvyšují s délkou skladování.

Ghí je skvělý nosič účinných látek obsažených v léčivých rostlinách. Proto se v ájurvédě celá řada léčiv připravuje vařením bylin v ghí (šatavari, brahmi, triphala aj.).

Přečištěné máslo je ideální pro lidi s tělesnou konstitucí pitta nebo váta. Mohou jej však užívat i jedinci typu kapha, avšak střídmě. Je vhodnou alternativou pro pacienty s laktózovou intolerancí.

 

Ghí do každé kuchyně

Ghí je ideálním tukem na vaření, pečení a smažení. Vyznačuje se vysokým bodem zápalnosti, proto při vaření nebo smažení nekouří. Používá se rovněž ke zjemnění pokrmů nebo jako přísada do sladkých moučníků. Je velmi lehce stravitelné. V Indii je ghí základem vaření stejně jako olivový olej v italské kuchyni.

 

Návod na domácí výrobu ghí

Přepuštěné máslo při pokojové teplotě

Přepuštěné máslo při pokojové teplotě (autor: Rainer Z)

K výrobě budeme potřebovat 250 g nesoleného másla. Máslo vložíme do hrnce se silným dnem a pomalu zahříváme na mírném ohni, dokud nezačne pěnit. Můžeme přidat 4 hřebíčky, které pomohou čištění másla. Dáváme pozor, abychom máslo nepřipálili. Zlehka mícháme.

Až máslo začne pěnit, zmírníme plamen na minimum a pokračujeme ve vaření. Nezakrýváme pokličkou, voda obsažená v másle se totiž musí odpařit. Na dně hrnce se postupně začnou usazovat mléčky kousky, prozatím je necháme v hrnci. Lžící postupně odstraňujeme částečky, které vyplavou na povrch.

Po 12 až 15 minutách začne máslo vonět podobně jako popcorn a bude mít zlatou barvu. Až původně bělavé mléčné kousky u dna hrnce zhnědnou, hrnec odstavíme. Ghí necháme mírně zchladnout a scedíme do připravené suché nádoby. Celková doba vaření by neměla přesáhnout 15 až 20 minut, záleží na typu nádoby a zdroji tepla.

Skladujeme v kuchyni, uložení v ledničce není nutné. Takto připravené ghí nám vydrží řadu měsíců, a to díky absenci vody, která jinak u běžného másla způsobuje jeho žluknutí.

 

 

Autor Tomáš Čermák

One thought on “Ghí – poznejte dar přírody pro naše zdraví i kuchyni

  1. Hana Dubská says:

    Ghí je výborné, udělala jsem si ho z 5 másel a mám to v lednici. Když přidáte do pokrmu, má to úplně jinou chuť než klasické máslo. Stojí za to si ho vyrobit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *