Šatavari, královna bylin pro ženy

Šatavari. Ta, která má sto manželů

Pod názvem Šatavari, který pochází ze sanskrtu, se nachází rostlinka v ájurvédě právem označovaná jako „královna bylin“.

Šatavari, Asparagus racemosus, nebo česky chřest hroznovitý, je keř vyrůstající až do výšky třech metrů. Jedná se o popínavou trvalku s malými lístky, trojúhelníkovými větvemi, trny a bílými nebo růžovými voňavými květy. Obsahuje saponiny, alkaloidy, bílkoviny, škroby, třísloviny, slizy, vanilin, coniferin a diosgenin. Původem pochází z Indie, ale v současné době na ni můžeme narazit i v Austrálii. Její výskyt ovlivňuje i množství a typ saponinů v rostlině, a tak rostlinky z jižní Indie mají jiné složení saponinů než jedinci ze severní Indie nebo Austrálie.

Ta, která má sto manželů

Šatavari v překladu znamená „ta, která má sto manželů“ a svoje pojmenování tahle bylinka získala především díky obsahu fytoestrogenů. Dle ájurvédských textů posiluje ženu v místu, kde „je schopná produkovat tisíce zdravých vajíček“. Jako posilující a omlazující bylinka působí v celém širokém spektru ženského reprodukčního systému. Pomáhá navazovat hormonální rovnováhu a obnovuje pravidelnost menstruace.

Zmírňuje premenstruační syndrom a s ním související potíže jako křeče, zadržování tekutin a podrážděnost. Při menstruaci zmírňuje bolesti a působí proti velké ztrátě krve. Díky vlivu na hormonální systém je účinným společníkem při menopauze a pomáhá při návalech horka. Aktivně podporuje produkci estrogenů, a zvyšuje tak nízkou hladinu estrogenů u žen, které podstoupily hysterektomii (odstranění dělohy) nebo ooforektomii (odstranění vaječníků). Dále šatavari výrazně reguluje ovulaci, a podporuje tak plodnost.

Šatavari pomáhá posílit organismus těhotných a kojících žen. Zmírňuje ranní nevolnosti, u matek výrazně podporuje tvorbu mléka a působí proti poporodním depresím. Ájurvéda také šatavari doporučuje při vaginálních výtocích nebo pro úpravu pH v oblasti pochvy.

Svoji kouzelnou moc však představuje nejen u plodnosti žen. Posiluje i mužské reprodukční orgány. Podporuje potenci zvyšováním kvality a množstvím spermatu. Je vhodnou bylinou při léčbě impotence. Zvyšuje sexuální touhu a je účinným afrodisiakem.

Další účinky

Šatavari - chřest hroznovitý (Asparagus racemosus)

Šatavari – chřest hroznovitý (Asparagus racemosus)

Kromě silných účinků na reprodukční orgány a s nimi souvisejícími hormony našel chřest hroznovitý své pevné místo i při léčby jiných orgánových soustav a nemocí. Účinně ovlivňuje onemocnění zažívacího traktu, zejména žaludek a potíže s jeho překyselováním. Působí při průjmech, žaludečních vředech, syndromu dráždivého tračníku. Pro jeho protizánětlivé účinky se doporučuje ho používat při Crohnově chorobě a střevních zánětech neurčité příčiny. Pomáhá zklidnit močový systém, zejména pak při zánětech močové trubice nebo močového měchýře.

Svými komplexními účinky celkově posiluje a tonizuje organismus. Je vhodný pro podvyživené a hubené jedince. Zejména v kombinaci s vhodnou stravou dokáže ovlivňovat potíže s migrénami a bolestmi hlavy. Vědecké studie posledních let také prokázaly vliv na imunitní systém. Pomáhá likvidovat cizí buňky, včetně kvasinek, nádorových buněk a toxinů.

Jak šatavari užívat

Z celé rostliny chmele hroznovitého se využívá především kořen, který je velmi bohatý na celou škálu sterolů a minerálů. Při vnitřním použití je možné podávat dvakrát denně jako odvar, kdy se čtvrt hodiny svaří půl gramu kořene. Odvar se slije a podává. Pomletý kořen lze užívat ale i bez vaření, stačí 1 až 2 čajové lžičky prášku smíchat s mlékem nebo vodou. Takto se podává večer po jídle. K dostání jsou také kapsle v dávkování dle návodu. Kromě vnitřního použití se využívá kořen i ve formě obkladů jako účinný prostředek na ztuhlé klouby, krk a svalové spasmy.

Autor Ludmila Kocourková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *