Zázvor – léčivý zázrak na vaše neduhy

Zázvor - léčivý zázrak na vaše neduhy

Zázvor je podle ájurvédy jednou z nejcennějších přírodních léčivých látek. Je součásti léčebných bylinných směsí. V celé Asii se též hojně používá v kuchyni. Zázvor se může chlubit mimořádně širokým spektrem blahodárných účinků na lidský organismus.

Ájurvéda považuje zázvor za cenné léčivo již po staletí. Staré indické přísloví praví: “Neexistuje léku bez špetky zázvoru”. Mnoho ájurvédských receptur obsahuje zázvor i proto, že zvyšuje léčebné účinky jiných bylin a dalších léčivých ingrediencí.

Již v dávných dobách se zázvor používal jako prostředek pro podporu trávení, stimulaci oběhového systému, pro tlumení horečky, tišení bolesti a lék na nachlazení.

V současnosti je zázvor využíván v mnoha formách – například jako čaj, esenciální olej nebo přísada do koupele.

Ze zázvoru se využívají oddenky, podzemní části rostliny vniklé přeměnou stonku. Čerstvý zázvor ájurvéda doporučuje při nevolnosti a zažívacích potížích. Zázvor ve formě sušeného prášku je vhodný při chronických respiračních chorobách nebo neurologických potížích.

 

Hlavní přínosy pro organismus

Prostředek proti zvracení a nevolnosti

Zázvor velmi pomáhá při nevolnostech. Je výborným prostředkem, který pomáhá při stavech nevolnosti a zvracení v průběhu těhotenství nebo při kinetóze (nemoc z pohybu). Zázvor rovněž napomáhá při nevolnostech způsobených ozařováním a chemoterapií.

Silný protizánětlivý a antibakteriální prostředek

Zázvor obsahuje významný podíl esenciálního oleje zingiberenu, který se vyznačuje silnými protizánětlivými a antibakteriálními účinky.

Účinná podpora trávení

Gingerol je složka zázvoru, která způsobuje jeho pronikavě ostrou chuť. Má blahodárné účinky na sekreci trávicích šťáv a střevní peristaltiku.

 

Praktické rady a recepty

Zázvorový čaj proti křečím

Šálek s jednu čajovou lžičku sušeného nebo čerstvého nastrouhaného zázvoru zalijte vroucí vodou a přikryjte. Po 10 minutách zceďte. Takto připravený nápoj pijte 3 – 4krát denně po jídle. Čaj účinně pomáhá při zažívacích a menstruačních křečích.

Čaj proti bronchitidě

Šálek výborného čaj proti bronchitidě připravíte zalitím ½ čajové lžičky sušeného zázvoru, ½ lžičky pepře a ½ lžičky hřebíčku vroucí vodou. Čaj oslaďte medem, pijte 3x denně.

Kandovaný zázvor při nevolnosti

V případě nevolnosti pomalu rozžvýkejte několik kousků kandovaného zázvoru.

Masážní směs se zázvorem při bolestech kloubů

Účinnou směs pro masáž bolavých klobu připravíte přimícháním 3 kapek zázvorového esenciálního oleje do čajové lžičky mandlového oleje. Směs aplikujte na postižené klouby a pro udržení tepla zakryjte obvazem nebo šátkem.

 

Autor Tomáš Čermák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *