Čavanpraš, tradiční ájurvédský doplněk stravy pro zdraví a vitalitu

zdroj: Wikipedia.org (Tsatoor)

Čavanpraš je již po staletí užíván jako prostředek pro posílení obranyschopnosti organismu, nervového systému a vitality. Jedná se o vynikající přírodní doplněk stravy, jež je přírodním zdrojem vitamínů a minerálů a má silné antioxidační účinky.

Svou konzistencí čavanpraš (v angličtině chyawanprash) připomíná hustý džem. Obvykle má tmavohnědou až černou barvu. Tento elixír života se vyrábí dle starodávné a staletími prověřené receptury z cukru, medu, triphaly, přepuštěného másla (ghí), sezamového oleje a celé řady ájurvédských bylin a koření.

Čavanpraš je jako doplněk stravy hojně konzumovaný v Indii. Historie vzniku receptury sahá až do védského období. První písemná zmínka se objevuje v díle Čaraka samhitá, které spatřilo světlo světa a které je jedním ze základních pramenů ájurvédy.

 

Pět nejdůležitějších přínosů čavanpraše pro zdraví

1. Posílení imunitního systému

Jedna z hlavních ingrediencí čavanpraše je embilika lékařská (známa též pod názvem amalaki nebo amla), která je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu C. Jedna lžička přípravu denně vám zajistí skvělou ochranu proti nachlazení, chřipce a dalším neduhům spojených s chladným počasím.

2. Podpora dýchacího systému

Řada složek obsažených v čavanpraši blahodárně působí na plíce a celý dýchací systém. Lidí trpící astmatem a dalšími chorobami dýchacího ústrojí by určitě měli čavanpraš zahrnout do svého jídelníčku.

3. Blahodárné posílení na mozek a nervový systém

Čavanpraš zlepšuje paměť, napomáhá koncentraci a celkově harmonizuje nervový systém. Důvodem je přítomnost ingrediencí, jako jsou amalaki, brahmi, mandlový olej nebo ašvagandha.

4. Energie pro srdce

V dnešní době je velice těžké vyhnout se potravinám obsahujícím problematický cholesterol, který je jednou z příčin vzniku srdce a oběhového systému. Užívání čavanpraše je vynikající prevencí, neboť bylinky v něm obsažené účinně napomáhají vyplavování toxických látek z těla a podporují cirkulaci krve v těle.

5. Omlazuje organismus

Čavanpraš obsahuje celou řadu složek, které jsou silnými antioxidanty. Ty napomáhají chránit pokožku před působením volných radikálů. Zpomaluje se tak vznik vrásek a dalších znaků, které spojujeme s procesem stárnutí.

 

Užívání

Obvykle se čavanpraš užívá v množství jedné až dvou čajových lžiček jednou až dvakrát denně s teplou vodou nebo mlékem nejlépe ráno nalačno 15 až 20 minut před jídlem.

 

Autor Tomáš Čermák

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *